aku dan rim sukan








assalamualaikum dan salam sejahtera, pe kabar kengkawan, lama doh x bukak blog ni, mekasih r pade sape yg sudi jenguk2 blog aku ni ek. bkn ape , aku pn x de sangat idea ape nak taip dalam blog ni, writer blok bak kate org putih kot.. so malas plak aku nak melalut ngan merapu2 tak tentu hala, tu yg jarang bukak sekarang... tp kalu x update langsung pn masalah pulak, wndu pulak pembaca aku kat luar sane nnt.. ( merapu skit dah ni..)

sebut tentang kawan ni kan , smalam (sabtu 25 april 2009) aku gi kuar jumpa kawan2 aku dengan membawa racun sebaldi penuh ... sbb ape, sbb kwn aku ajak gi tukar sport rim kereta dia, hehehe.. aku bab racun2 barang kete ni mmg pakar la. .. so di pendekkan citer aku pn telah berada di kedai tayar tu, niat mmber aku ni nak upgrade rim stended gen 2 dia ke sport rim 16 inci la, tapi aku ngan member aku lagi sorang ni dah sepakat nak racun trus 17 inci, alang2 tukar rim kn, lagi pun bole la bersaing dengan kami berdua yg rim masing2 bersaiz 17 tu .. baru la setaraf kan kawan2.. dan misi kami pn berjaya, pasang gak dia 17 inci tuh.. hehehe

dalam aku belek2 rim tu, aku berkenan pulak ngan sebijik rim ni, jenis bibir lebar warna hitam, memang taste aku ni, so aku pulak terhidu racun yang di bawa oleh aku, aku ni bab rim kete ni mmg lemah sikit, ( dah 5 jenis aku pakai x termasuk rim stendert bunga raya tuh... ) so aku pn try la letak kat kete aku, mmg kene plak tu, alamak, ape patik nak buat... aku berperang ngan perasaan dan nafsu aku, pikir2 nyer pikir la kn, baru aku teringat roadtax bulan depan mati, so terbantut nafsu aku nak tukar rim tu, nak wat camner kan, karang tuko rim tapi kete simpan umah pasai road tax mampus, x guna jugak kan... takpe la rezeki dah takde kn, korang tengok la rim2 yg aku penah pakai sblm ni dan yg hampir2 aku nak pakai semalam, hehehe...

duit2... di mana kau duit...


me & my passion ( glory2 man utd, glory2 red giant )


assalamualaikum dan selamat sejahtera.. skrg pukul 5.11 am, 16 april 2009, awl giler kn, sebenarnya aku baru selesai menonton perlawanan antara porto menentang man utd yang di menangi oleh man utd 1 gol berbalas 0. aggregate juga memihak kepada man utd (3-2), selepas ini man utd akan menentang arsenal untuk cuba mengisi slot ke final di rome. man utd menang hasil jaringan cristiano ronaldo pada minit keenam setelah rembatannya dari jarak sejauh 40 meter berjaya menewaskan penjaga gawang porto. Dengan ini man utd meneruskan kemaraan untuk cuba menggondol kesemua 5 piala yang di pertandingkan musim ini.

x dapat dinafikan man utd adalah antara pasukan bola sepak yag aku paling minati di peringkat antarabangsa. aku ingat lagi setiap kali aku menyatakan sokongan ku kepada man utd, pasti akan ada suara yg bertanya, kenapa man utd, kenapa ramai sokong man utd, terus terang aku x dpt nk jawab pertanyaan itu, tetapi semenjak aku mengenali kejohanan epl di peringkat bangku sekolah rendah lg , aku dah memuja pasukan ini.


namun yg pasti, pasukan no 1 aku adalah selangor (red giant) dan jauh di sudut hati, aku harap selangor akan maju dan boleh menggegar dunia bola sepak seperti yg dilakukan oleh pasukan man utd pada masa kini. jika tidak sekarang, mungkin 5 thn akan datang, mungkin 10 thn akan datang, tiada siapa tahu dan tiada yg mustahil.. amin

oversea dan aku















assalamualaikum dan salam sejahtera kepada sekalian blogger2 yg berada diluar sana, semoga ceria slalu, tidak lupa juga kepada peminat2 ku (kalau ada) yg sudi membaca coretan ku yg kebanyakannya boleh di katakan merapu , melalut tapi x lah sampai kategori mencarut2... sememangnya blog kini adalah merupakan fenomena global dan apa yg boleh aku katakn adalah ia sdikit sbnyk dpt mmberi kita alternatif untuk mndptkn info baru dunia masa kini, jd terpulanglah kepada kita untuk menggunakan ia dgn sebaiknye, aku plak takdelah ape sangat pn yg boleh dibanggakan pasal blog ni, niat hati ni mmg nk tulis gempak2, pasal politik ker, isu2 semasa ker tp tunggulah... cukup ilmu didada aku try r kupas isu2 tersebut, kang main bedal saja x pasai2 kena saman kang... hehehe

sprti mana yg korang tau, byk yg aku tulis kat blog adalah berkenaan pasal kehidupan mengikut definisi dan pengalamanku , bagaimana aku menghadapi asam garam kehidupan dan barangkali korang rasa x menarik, tp nk wat mcmane kn... lainlah kalu aku ni artis, mmg gempak r kn.. ok lah, aku nk tanya korang semua kalau korang ada pengalaman ke luar negara .. (oversea).. pasti ia menjadi kenagan yg terindah dalam hidup korang dan aku yakin korang mesti nak g lagi, mcm tu lah aku, byk pengalaman yg aku kutip bile pergi keluar negara dan apa aku nk kongsi r sedikit sbyk pengalaman aku buat tatapan korang, pada ug bercita2 nk g pn aku doakan korang akan berjaya..amin

segalanya bermula pada tahun 2006 bulan mac kot kalu x silap , aku dan sorang lagi mmbr kat kilang aku (dah resign- balik kg melaka) terpilih mewakili department aku, ckd logistic, aku ni pergi untuk program latihan group leader roles , kira nk level up aku nyer knowledge la, kalu nk citer btol2 mmg pnjang giler la so aku akan cuba ringkaskan k untuk pembaca semua, aku nyer program ni mengambil masa kira2 2 minggu dan walaupn ditaja untuk g k oversea, kopak la duit pasal preparation tu, apa yg nk kena wat.. ya adik2.. semestinya passport antarabangsa .. harganya RM300 tunai, tp alhamdulillah company support 50% (backpay msuk dlm gaji akan dtg).. lega gak r .. masa aku nk g ni pun kat jepun suhu dia baru pas musim sejuk nak masuk musim bunga, salji x ada tapi sejuk dia masih ada org kata.. company plak kasi bajek RM 500 untuk baju sejuk,kot kalu x silap.. so aku tanpa berlengah lagi pergi ke jusco bukit raja klang membeli pakaian ke jepun tuh, dengan bantuan pekerja kedai tuh dan pandangan mata aku (mesti nk yg cantik kn ) aku pn memilih baju sejuk 2 jenis, satu biasa setakat nk layan sejuk kat genting boleh la, satu plak mmg kaw2 baru try dah berpeluh, hehehe... bag jer aku bli 2 biji, satu beg beso sandang kat bahu tuh, satu beg yg boleh tarik, glove, snow cap walaupn kat sane dah x der salji)sajer nk jd hiphop, pastu maffar (ejaan salah kot) ala yg gantung kat leher tuh cam selendang.. disebabkan aku satu barang pn x ader, aku pg bli plak kasut adidas superstar berharga rm200 lebih untuk membolehkan aku mendongakkan muka bila menjejakkan kaki ke jepun tuh, so dah seribu lebih abis.. x pe.. seumur hidup skali.. hehehe ... pastu aku pn pergi cari makanan plak disebabkan negara yg aku nk g ni tah ade ke x makanan halal, aku pn carik r stock mknan sdiri, meggi (wajib tu), rendang kurma paket, ketupat segera (cam raya plak) aneka jenis biskut, coklat dan kopi segera dan mcm2 lagi la untuk mengelakkan aku kebulur,.. kat umah mak aku tambah plak sambal tempe & bilis.. thanks mom , ur da best...

segala2 galanya telah tersedia, duit poket yg kompeni bagi pn dah dalam genggaman, tiket kapalterbang pegi balik plak dah der dalam beg.. so tunggu ape lagi... what? duit bape byk, ermmm jap.. company bagi ader la dalam 200000 yen, dah siap tukar tau, kadar tukaran dia time tu 100 yen bersamaan rm 3.00, kira sendiri ek.. byk ker, nntlah aku citer.. duit belanja aku bwk sdiri plak ader la dlm rm2000.. sajer jer bwk, mne tau nk bli ape2 yg patut... flight aku bertolak kira2 tengah mlm r jugak dan dijangka sampai awal pagi... petang tu aku meminta bantuan abg aku untuk hantar ke klia.. aku plan nk tnggu mmbr aku bru la g daftar, tp mmbr aku ni bley plak lembab.. last2 aku tnggal sorang jer, bdk kilang aku yg lain dah g daftar & masuk balai menunggu, abg aku plak da sibuk suruh aku daftar, dia x sabo nk balik kot.. time daftar ni kn adik2 kiter kene timbang beg kita sbb ader peraturan yg mengatakan sorang boleh bwk 25 kilo jer bagasi, aku timbang2 ader la lari dalam 3 kilo.. alamak.. aku tanya, baper yg kena bayar.. rm 5 ratus lebih gak, giler byk tuh, aku pn kuarkn la brg2 yg bole aku pegang.. setelah timbang berulang2 kali, still xtra sekilo lebih, abg aku pn try r rayu, awek kaunter tu tanya apsal x bli tiket register as student (sbb aku ckp aku g jepun ni pn nk blajar for 2 weeks jer) .. kalu student xder limit nk bwk baper byk.. mane la aku tau, company aku yg bli kan tiket.. last2 dia pn lepas kn kami gak tanpa membayar xtra charge, mekasih kak, jasa mu tetap ku kenang... pas aku register tu, mmbr aku pn datang, dia tanya apsal x tnggu, dah ko lembab .. dengan selambernya aku menjawab hehehe... dia pn g daftar dan lebih muatan gak hehehe.. di pendekkan citer, aku dan mmber aku ni pn g la tnggu kat balai berlepas...

aku ni gerak ngan group big boss company aku, so segan pn ader la sbb kena gaul ngan org yg besor2 dari segi pangkat dan juga saiz.. then saat ku menjejakkan kaki ke kapal terbang tu, kecik jer airbus kot.. tahla aku pn x pasti,, kalu jenis2 kete tau la aku... saat kapal terbang jalan yg besh, momentum dia bile kapal terbang tu start tekan minyak (full throttle kot) membuatkan aku melekat kat seat... semasa penerbangan plak x der aper yg menarik , aku nyer flight bajek amik masa dalam 5 jam lebih untuk sampai ke nagoya airport, bukan narita yg kat tokyo yer, nogoya jer sbb nk g <@#$%^ city, kat kapal terbang aku layan jer movie yg dia sediakan ngan makanan dia yg boleh la wat alas perut.. hehehe aku sampai dlm kul 7.00 am waktu jepun, mula2 nk mendarat tuh suspen gak aku, apsal aku rasa kapal terbang ni cam nk landing atas air, rupa2 nyer airport dia di tambak kat atas laut, mmg gempak r jepun ni... mesti sbb tanah x ckp kn...pas daftar tu mula la proses register kat kaunter, kalu kt klia kiter, pasport adalah jenis automatic gate, kira mcm touch n go gak, scan trus blah tp kat jepun ni kena interview n cop dlu, sampai turn aku bole lak boleh dia layan aku ni ckp jepun.. sblm tu dia tahan 1 mamat ni sbb saspek pengganas kot.. (sori bro).. misscomm. kot.. pastu minah jepun ni plak tanya aku ngan dia ker dtg , aku plak boleh wat x kenal, mmg aku x kenal pn ( last2 baru aku tau dia bdk kilang aku gak... manela aku tau , bkn pakai baju kilang pn time tu... hehehe.. aku pn lepas, bdk tu plak ader la manager kitorang yg terer ckp jepun g selamatkn dia.. eheheh... nasib baik aku wat muke innocent bile minah tu tanya aku dlm bhs jepun... dah la x paham.. wat2 paham jer la.. selesai sumer urusan, aku n mmber yg lain pn g terus gerak cari teksi, aku of course ngan group dept. aku. bos pegang duit teksi kn hehehe.. kuar jer airport dan biler angin sejuk dia bertiup, manggai kalu org n9 ckp .. sejuk giler.. ada la 10 degree time tu, nasib baik aku dah sarung siap 2 apparel aku, dapat la tahan skit sejuk tp cam kura2 la sekor2.. nmpak kepala jer.. hehehe aku tak tau baper tambang teksi tapi makan ratus gak r duit kiter... pastu kami pn sampai ke hotel kat $%^&**city ni dan sbb sampai awl. x bole nk register dlu, bole register pkul 3.oo ptg jer, kami pn dengan guideline dari bos trus plan nk gerak gi osukannon, mula2 menapak g train dia, amik tiket untuk satu hari, mcm kat Lrt tu, ada la dlm 500 yen, trus gerak... osukannon ni cam petaling street la bg aku, tpt org jual mcm2 barang dari segi elektronik, fashion apparel dll, rambang mata gak la aku tp aku masih berfikir panjang lg.. rilek dulu bisik hati aku,.. kat tpt ni ada mcm yg korang bole layan cume satu jer nk aku advise., bli jer barang second hang sbb murah giler, kualiti jgn risau, second dia cam baru, tp kalu nk bli barang baru plak baik carik kat malaysia jer.. x sama harga, lg mahal... tah la.. aku pn x paham.. silap org jepun ker malaysia tah... hehehe ... lg satu korang jgn risau pasal kualiti sbb tiada barang cetak rompak di jepun, ye adik2 diulangi, tiada barang tiruan x mcm tpt kite, selipar pn nk tiruan gak.. dorang ni mmg dah dididik ngan kepentingan hak cipta terpelihara... aku lapar... hehehe.. bos kami mengajak kami pergi ke restoran nusantara kat osukannon ni, restoran warga jepun tapi masak malaysia, yer dan mmg gitu, restoran ni kecik jer dan dok celah2 bgnan, mamat jepun ni msak pn sorang2 . dia la yg masak, dia la yg serve, dia yg jd cashier, mmg multiskill giler la. dia citer la yg dia ni dok malaysia bape tahun tah blajar masak then setelah penuh ilmu di dada dia pn bukak restoran masakan malaysia & indonesia di jepun, menu dia mmg malaysia beb, pastu siap pasang lagu malaysia lagi, x silap lagu datuk siti ader (bkn datuk kepada siti yer, tp datuk siti nurhaliza), sudirman & tah sape lg tah, x ingat r.. aku dah tgk, restoran ni dia nyer kecik skali makan dlm 7 org jer bole masuk, aku oder nasi goreng, sambil mmbr aku layan borak ngan mamat tu, cian dia, dah la nk masak, aku pn belek2 menu dia lagi, ape yg menarik , satu menu yg gerenti membuat kn warga malaysia semua tercarut2 jika wujud di malaysia, babi masak kicap, x tipu, mmg tertulis siap translate bhs melayu, tu yg aku paham, aku pn bertawakal sambil redha dengan harapan bekas makanan dia semua di samak, aku terus teringat meggi yg aku bw kat dlm beg,.. makanan sampai.. aku pn makan... mmg sedap.. wa respect lu bro tp buang la babi tu, x malaysia langsung.. maybe permintaan warga jepun kot...

petang tu setelah puas aku jln2 sambil x beli ape2.. tak tau nk beli ape, aku bkn mamat gajet pn, kalu org yg lain da siap bli jam, laptop pn ader.. lantak korang la .. duit korang.. kami pn balik ke hotel dan register lewat petang tu.. aku pn kemas2 & mandi.. sejuk beb.. pakai air panas jer.. kawan aku kate kene layan gak air sejuk tu kalu tak akan di timpa akibat yg teruk.. lantak la aku da x tahan ni.. hehehe.. mlm tu mmber aku interkom aku nyer bilik, "bro bos ajak kuar mkn," abis aku nyer stock ni biler plak nk makan .. x per sebab tanak menghampakan bos aku yg bersaiz xxl tu, aku pon g la kuar.. kami berempat jer g satu restoran makanan itali, aku amik spagetti seafood, janji x der daging, dan mkn ngan sepuas2 nye.. pastu aku pn terus roger shopping kompleks dorang, tah apetah namanyae tp gempak r, dia mcm twin tower 12 tingkat, sampai tingkat paling atas korang boleh cross ke bangunan lain, dari atas ke bwh semua penuh dengan brg, aku just teman mbr2 aku g bli jer...dah boring aku pn balik..

esok plak g kilang , x der aper yg menarik kat kilang ni selain masuk class dan training dia, mmg boring .. first time aku bangun kat negeri org , terkejut beruk aku , dah terang benderang, aku ingat dah pukul 12.00 tghari.. mampos aku kena maki bos x g keje.. tp tgk jam baru kul 6.00 pg, aku terkesima.. keje start kul lapan stgh, naik teksi kul lapan.. awl lagi hehehe.. pagi tu gerak ke kilang pe yg aku nk puji pasal dorang ni adalah disiplin, jalan mmg la jam tp x der sekor pn yg nak hon, nak cilok2 lglah x der, kalu kat traffic light plak berenti jarak dia sebijik mcm yg kita belajar time amik lesen, kalu malaysia kalu boleh bumper tu nk kena kiss baru afdal (termasukla aku)... pastu kat kilang ni aku bawa bekalan biskut aku, makan la kn.. masalah nyer kat tpt dia sebiji tong sampah pn x der kat area kilang tu kecuali kantin dan kedai serbaneka . aku di fahamkan diorang ni dah dididik, pandai bwk sampah, pandai2 la buang yer... aku tgk x der pn dorang ni nk buang sampah kat tepi jalan, respek dan saspek... kilang aku g ni nama dia motomachi dan aku dpt jmpa sekalian bangsa dari warga afrika, western sampailah asia semua menuntut ilmu kat sini.. respek jepun ni, bila lah bangsa ku nak jd pusat rujukan ilmu gak.. sepertimana yg aku bgtau pasal pentingnya hak cipta, cikgu2 dia ni mngajar ader yg besh, ader yg nerd.. namun semua sepakat, nak ilmu tulis sdiri, potostat2 x der k, hak cipta, aku pn terkial2 menulis...

walaupn bangsa dia maju tp satu aku x gemar adalah berkenaan keruntuhan moral dorang, tu harga bile terlalu mengejar kemajuan kot, kisahnye begini, aku kat hotel ni dok sorg, dlm waktu boring tu aku pn mainla remote control, (tukar2 channel) mane taknye, citer boring giler, kalu jmpa channel movie omputih plak, abis kena translate ke bhs jepun, punyala sayang ngan bhs jepun dorang ni, dalam tuko2 channel tu aku terjumpa channel xxx dorang, 2 channel lak tu 24 jam tanpa iklan, jenuh la kepada mane2 insan yg gemar layan channel xxx, hehehe aku bajek maybe sbb dia nk menggalakkan warga dia mejadi lebih produktif dengan melahirkan anak lagi ramai, tp takkanla sampai cam gitu skali...

aku plak g jenjalan lg besh, tp masalahnyer kedai dorang ni paling lewat kul 9.00 mlm da tutup, yg aku dengar sbb musim sejuk kot, org x ramai kuar, musim biasa cam biasa tutup, aku dan mbr aku pn g jusco sbb dia kul 11 mlm bru tutup (jusco kat jepun?, mmg la bro da jusco asal sane).. bli seluar skit, kenan plak ngan seluar cop jepun ni, & layan mkn strawberi, compeni kasi duit mkn satu hari rm 270 , apadahal skali skala nk grand sikit.. so rutin harian aku adalah g keje, mlm g jln2 kat shopping complex, sampai la hari yg di tunggu2, sabtu pagi2 ,lagi kami dah plan nk g ke nagoya city, jauh beb.. cam nk g seremban kot dari kl, kat bando ni la yg buat aku terpegun.. kekemasan dan kebersihan, mmg bandar terancang.. pastu aku diberitahu ader town lain yg 10 kali lg cantik dari yg ader kat dpn mata aku, (cth sapporo kot, bkn korea ke tu?).. tahla patik x tahu.. aku terlopong lagi...x der ape yg aku bli just aku g melawat kapal perang zaman jepon dorang, layan live band kat tgh tmn cam kat central market , ngorat2 awek jepun (byk yg lari dr yg layan) dan lastly g osukannon balik.. byk gak student yg aku jmpa tapi x pasti indon ke malay, masing2 dah kena culture shock kot (termasuk aku) baru dok jepun seminggu dress up ala2 japan gitu, nasib x kaler rambut jer.. nk citer byk mmg ku letih.. so tgk la gambo yg aku amik.. kualiti mmg tadak r, sony k750i jer.. time tu mmg canggih giler.. ahad plak aku just round2 keliling hotel aku..

nak sambung skit pasal makanan, dr ape yg bos kami citer, mmg jepun ni halal susah sikit , dorang lebih ske g eropah & US sebab makanan halal senang nk carik.. kat sini ader tp jauh la, cam shah alm g kl jaraknyer,yg kelakarnye ade satu mamat ni beli kacang ape tah, bajek halal kot.. pastu sorang akak ni yg terer bhs jepun mitakla makanan tu, dia baca kandungannya, pastu ngan slamber dia ckp.. dik , ni ade minyak babi ni.. hehehe.. perasaan bdk tu? wallahualam... aku kalu g mkn luar (mane mk layan meggi ngan ketupat segera hari2 bro) msk pakai pemanas air jer plak tu. hotel mane ader dapur.. ajak r geng bos aku yg sorang ni, dia akan tanya kat cashier tu ader babi x, kalu x der baru oder, bekas makanan tawakal jer la.. harga skali makan ader la dalam rm 30 inggit ke rm 4o inggit, air cawan vending machine yg kat msia 60 sen kat sane ade la dalam 3.00 ringgit.... mahal ker.. hehehe..standard jer tu.. kalu mls nk mkn restoran , aku g carik kat shopping compleks, nasik dorang ni plak style cam pulut , kanji byk giler, mmg cepat kenyang, aku bli sebungkus kongsi 2 org , harga 200 yen, lauk plak bli timun jepun tu, lauk first time aku bli ikan masak sos ape tah, layan r.. seekor penuh.. yg seramnyer ble mkan tu, ble tang badan semua dah abis, baru aku perasan isi perut dia x buang, loya gak aku, dorang masak terus tanpa buang isi perut ikan tu, pastu aku carik yg dah siap potong jer la.. amik tang ekor.. jgn teramik belut dah la.. hehehe

salji?.. dah takde tp bile aku tgk ramalan cuaca untuk seluruh jepun ni, sesetengah tempat still salji tebal lagi, tpt aku plak dah clear, tp ader satu mlm tu mbr aku call, blik kau dlm kul 2 pagi, ko nk tgk salji x, bkak tingkap, aku pn tgok r..mmg salji turun, nampak r aku try pegang kat tgn tp dia terus mencair, sbb suhu x ckup sejuk kot untuk dia stay putih, alhamdulillah dpt gak aku tgk kuasa tuhan ni, mmg suhu nk masuk musim bunga ni kurang stabil.. aku teringat cikgu jepun tu info aku, dalam seminggu ader 3 hari sejuk 4 hari panas, sblm dia stay panas kot.. aku terkena gak suasana ni, ader satu mlm tu aku pkai sweater bese jer dah ok.. pastu mmber aku plan nk g carik baju kilang jepun, g bli kat miglea, mlm tu ble balik suhu di rupanye 5 darjah selsuis, dada aku sakit, tang angin dia yg aku x tahan tu, mmbr aku plak ble jumpa benda menarik plak asik nk pose amik gambo... korang bayangkan pulak kalu suhu negatif, jgn2 la korang nk cuba.. tanak aku

bdn aku pulak kering giler, kulit retak2 & penuh bintik2 merah, org kate benih sakura yg bertiup sbb jd camni, org jepun ok jer, mbr aku ckp dorang dah bese, pastu dorang ader pakai baju nipis kat dlm untuk halang benda tu, yg kulit retak tu plak sape suruh mandi air panas , mmg la panas tp bile kene sejuk , terkejutla bdn tu, padan muke aku... byk lagi yg aku nk citer tp aku pn da penat.. pe yg boleh aku ckp kn, walaupn tpt org ni gempak. tpt sdiri gak yg besh, bak kata pepatah, hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sdiri, lg besh ujan batu... sbbnye seminggu pertama mmg besh, tp masuk minggu ke dua plak aku da wndu ngan kampung aku... sakura? aku x sempat tgk , yg aku dengar seminggu aku balik, dia terus kuar bunga, x pelah dah x der rezeki.. hehehe... pendekkan citer aku pn balik pada hari sabtu pagi , naik flight 9 kot, sampai ptg, time nk timbang barang aku pakat timbang ramai2. satu group 4 org kot dan sumer lepas... sourvenier pn adelah sikit2 wat kenangan, hehehe...

yg boleh aku bgtau ..jepun mmg besh dan aku takan lupakan kenangan ni, tp aku nasihat kn korang blajar la bhs jepun sbb dorang ni mmg hampeh, english mmg out kecuali yg high level punya org r.. tu pn english bunyi jepun, kalu nk jln2 jgn risau, signboard byk, takut sesat jgn lupa simpan alamat korang, amik jer teksi, tambang pandai2 korang la kautim, tp dorang sumer ikut rate mesin, mahal x ingat tp harga standard dah .. g kilang dari hotel jarak ade la 3 kilo tp duit kiter dalam rm 50 gak r.. hehehe.. sape yg nk berdiet tu di galakkan mengunjungi jepun dan gerenti boleh kurus... yg beshnyer plak ble aku jejakkan kaki kat klia jer, automatik trus hilang penyakit gatal2 aku... mintak maap kalu info aku ni x byk bantu korang, aku pn rasa byk gak yg aku skip dlm citer aku ni, penat bro taip... kalu nk tau dgn lebih lanjut jgn lupa tanya jer kat ruangan komen, eden akan torai jawab... aku sertakan skali gambo sbgai bukti... hehehe biler la bos aku nk antar aku g jepun lagi skali... harap2 ada rezeki la nnt.. amin

kapal terbang tinggi


assalamualaikum dan salam sejahtera, aku ingin berkongsi pasal cita2 aku time kecik2 dulu, semenjak kecil aku sering berangan2 nk jadi juruterbang (kalu bahasa glamournye pilot la) kalu bebudak lain pulak sibuk nak jd polis, askar, bomba, jururawat dll, kira aku ni lain dari yg lain la kot. tp x lah mcm mbr aku lg sorang tu, citer2 nk jd Perdana Menteri Malaysia tu. harap2 makbullah.. hehehe... semenjak kecil tiap kali aku tengok kapalterbang melintas atas aku, aku pasti berangan yg satu hari nnt aku akan bawak kapal terbang aku sdiri..

tapi, kesudahannya seperti yg mana korang tau, aku kini sekadar kerja kilang sahaja, kadang2 aku ketawa gak sorg2 pikir cita2 aku time kecik2 dulu,angan2 yang tinggal kenangan...di mana silapnya, semestinya dari segi pelajaran kita, pelajaranlah yag membawa kita mencapai cita kita, (selain duit mak bapak korang tu).. kat sini aku nk ingatkan korang di luar sana,janganlah korang abaikan pelajaran korang,insyaallah berkat doa dan usaha, pasti ada cahaya dan harapan untuk gapai cita2 mu .. ceeewah ...

bagaimana dengan aku pula ?, apa yg aku boleh impikan skrg adalah... aku berharap jika aku punyai anak kelak, dia boleh mnyambung cita2 aku untuk jd juruterbang pesawat airbus a380.. tp sbnornye aku punya cita2 byk, kadang2 aku nk gak jd pengarah filem, penyanyi rock, org kaya, pemandu kereta f1, ralli WRC, dll ... nampak gayanye kenalah aku dapat anak ramai2.. hehehe .. amin

p/s : walaupn x dapat jd juruterbang, dpt naik jd lah, hehehe... kenangan tahun 2006, terbang ke jepun takkan pudar dari ingatan... tunggu nukilan pengalaman ku ke jepun... mmg havoc...

aku sakit


assalamualaikum dan selamat sejahtera.. 14 april 2009, 8.30pm , selamat malam kepada semua yg baca blog ni pada waktu malam, selamat siang jika anda baca blog ni pd waktu siang.. (saje nk kasi panjang ucapan selamat ni hehehe)... k mcmane nk aku mulakan blog ni ek.. ermmm... haaa aku sakit.. kenapa aku pilih tajuk aku sakit.. sbnornya tiada yg tersirat dan tersurat dari pada tajuk di atas... mmg aku sakit hari ni

spatutny hari ini aku lalui seperti hari2 biasa ku, (kerjala beb.. nk wat aper lg).. tp aku mengambil keputusan untuk pergi ke klinik pada ptg ini.. sbb ape? ... sbb aku sakit lutut bengkak (dalam bahasa x besh nya.. sakit bisul).. ya tuan2.. masuk hari ni tah berapa byk sakit bisul yang aku hadapi.. aku pn x tau kenapa aku slalu kena penyakit bisul... tp aku redha sbb kata org, kena penyakit ni boleh menghapuskan dosa2 kecil, agaknya byk kot dosa2 kecil aku...

aku mmg nak mc 1 hari td, tp ntah mcmane doktor tu baik plak trus bg mc 2 hari... slalu kena rayu baru dapat.. tapi dalam suka2 aku dpt mc tu, aku terpikir gak, tah2 mmg sakit aku ni teruk kot.. yela.. apsal plak dia nk kasi aku cuti sampai 2 hari.. ape2 pn aku bertekad akan makan sumer ubat yg doktor tu bekalkan untuk aku, aku pn tau risau gak ... punya la risau aku sampai mintak doktor tu inject aku, sbb nk baik cpat... tp dalam pikiran aku jugak ,takan nk dok berehat jer kat umah 2 hari ni, camner nk abiskan masa aku ni ek..ye semestinya kita memerlukan plan..g dating mesti besh kan

so kpd kengkawan aku di luar sana doa2kan lah aku semoga cepat sembuh..oklah aku nk g mkn ubat ni.. salam

aku dan keluarga


assalamualaikum dan salam sejahtera.. ermmm macamana nk mulakan ek.. Aku dan keluarga.. menarik gak tajuk ni...aku ni umur da nk masuk 26 tahun tp still duduk ngan mak abah aku lagi, lantak korangla nk ckp ape2 pon.. nak ckp aku anak mak ker , anak manje le, biarla.. bukannya aku x boleh duduk jauh dari parents aku.. (tahun 1999/2000 dok asrama kat Port Dickson k, tadahal pun..) tp aku cianla nk tingal mak abah aku sorg2 kat umah...

k aku start ngan background famili aku, nama abah aku suhaimi & mak aku ngah himah, aku ada 2 org abg.. izal & afat ( nama samaran dah la ek) kakak pulak 3 org tp sorg dah meninggal dunia time bayi lg. kak no, kak afi dan kak fatimah (al fatihah) dan juga sorg adik pompuan, nama dia nina.. kalu ikut susunan pulak abg izal, kak no, kak afi, abg fat, kak fatimah (arwah), aku dan adik aku.. sumer abg dan kakak aku dah kawin & dok ngan famili dorang .. tinggal aku ngan adik aku jer.. adik aku plak skrg ngah blajar kolej kat kl. so mestilah dok umah sewa.. tinggal aku je la yg dok menemani parents aku , takan aku nk tinggalkan mak abah aku sorang2 kat umah .. eh lupa plak.. anak buah aku yg sulung skali skrg tingkatan 3 dari bayi lagi dok ngan mak aku, langsung tanak ikut parents dia.. pelik & confius gak aku... dia ni dah mcm adik pulak bg aku...hehehe so korg mesti faham keadaan aku kan skrg..

ape?... bile nak kahwin?... tunggulah.. kan setiap makhluk tuhan dah dijadilkan berpasangan so aku percaya pasangan aku ada di luar sana tunggu untuk dipasang kan ngan aku...hehehe

ape?... makwe? mestilah ader.. tp si dia ni low profile ckit, x kasi aku upload gambar dia dalam blog aku ni.. kalu dia kasi habis penuh jer gambar dia aku upload... silap2 aku tukar nama blog ni dari Aku dan Sesuatu kepada Aku dan Dia hehehe...(bole r sayang ek)..harap2 ade la jodoh aku ngan dia sbb aku syg sgt dia ni.. kira pelengkap hidup aku gak la..(jiwang ker? biarla korang nak ckp apeape pon...) harap2 korang doakanlah hubungan aku dan dia berkekalan... amin

p/s.. gambar di atas adalah gambo mak aku ngan anak buah aku, insyaallah aku akan upload lg gambar2 famili aku yg lain2 dari masa ke semasa...

aku dan pekerjaan


assalamualaikum dan selam sejahtera... hari ini ahad 12 . april 2009, mula taip jam 11.29 pagi. aku rasa boring giler hari ni . btol2 x tau nak wat pe, kesudahannya aku pn melepak kat umah aje ..dan korang pn tau kn sbb boring giler la aku wat blog ni.. dan semacam ada rasa kepuasan la bile blog ni da ciap (bolehla ).. tp takan sekadar nak ciap jer.. kang org kata mcm melepaskan
batuk di tangga plak...

disebabkan aku pn takder ape nak citer dan buat hari ni , aku pn ingat nk sambung balik pasal diri aku la buat pengetahuan peminat2 aku di luar sana ... ceeewahhh.. dan aku nak citer pasal zaman kerja aku.. ikutkan kerja aku x byk la yg aku buat ... tahun 2001, pas abis je spm 2000 dan setelah puas melepakkan diri , aku pn start la mintak buat part time dan aku berterima kasih kepada brother zali sbb sudi bg aku kerja, walaupn kengkadang aku rasa cam org bangla & indon jer tp alhamdulillah ... duit yg dapat pn masyuk gak .. kerja apa yg aku kena buat.. ok... jap ek aku try ingat kn .. cat dinding bangunan 4 tingkat (flextronix shah alam), duduk kat hutan buat kem plkn (sungai siput) sebulan .. mandi air sungai jer beb,, keje repair ramp kereta kat produa rawang pada hari raya kedua dan ketiga (cedih wooo)... keje dua hari terbaring kat umah 4 hari.. sakit badan x ingat nyer.. repair longkang runtuh kat politeknik shah alam .. asrama pompuan plak tu.. cover muka la beb awek ramai.. yg seram bleh plak aku terkorek lubang yg ader ular.. nasib baik aku perasan benda sisik kilat2.. melompat aku dari lobang tu hehehe...wat wiring kat MTV shah alam .. meletop beb.. kaku gak aku jap... explorace pn ada gak.. time tu keje pasang pekebenda tah kat pencawang maxis.. hari pertama g pencawang kat slim river.. perak.. mlm tu balik umah mmbr tdo (puncak alam).. esok pagi g gerak taiping plak.. keje sampai kul 9 mlm kalu x silap.. ada emergency plak.. mlm trus gerak p penang .. (tdo motel 1 mlm RM50 sumbat 4org).. kul 2 pg msuk kelab dangdut .. hehehe... x cukop umo lg tu...pg tu masuk kilang maxis plak kat penang.. wat wiring bapak banyak.. petang tu trus balik shah alam.. saat yg besh plak .. tayar kete dah botak sampai nampak benang.. kuar hiway exit kat penang gak r .. mein belasah jer carik kedai tayar sampai 2 - 3 jam.. atlast jumpa dan bile masuk hiway balik kuar ikut bukit merah.. korang try la bygkan... mcm2 lagi la.. mmg penat tp alhamdulillah.
aku ingat lg first gaji aku.. trus beli makanan utuk family.. bagi mak duit belanja .. rasa cam da beso tp umo baru 18 thn.. dan seperti mana yg korang tau aku pn melanjutkan pelajaran ke uitm ... lega gak r mak ayah aku sbb aku dpt sambung blajar .. takut aku dah syok keje kan .. pegang duit byk?... hehehe

pas aku abis blajar taun 2003, aku sambung balik keje part time aku yg gila babeng tu.. ade skali aku keje 24 jam sbb problem kaw2.. kena stayback.. pegi org antar balik naik bas (motor rosak). aku plan naik bas dpn kilang MTV ni nk turun kat kompleks pkns trus naik bas minike klang..aku plak tertido trus terlajak sampai stesen bas klang.. tapi yg kat kl la.. hahaha hahakuketawalagi pening2.. amik la bas pi klang plak .. bajek sejam tp 2 jam lebih baru sampai umah.. hehehe mak aku konpius...

then aku pn terpikir plak sampai biler aku nk part time jer.. aku pn try la sumbit resume aku kat kilang2 yg byk di shah alam ni .. then after few month aku dapat panggilan interview kat satu kilang kat shah alam ni.. aku pn g la..(byk gak yg aku x g.. komitmen kat part time aku nyer pasal la .ade ker aku kat perak lg ni..esok pagi baru tau ada interview kat proton shah alam .. melepas beb) alhamdulillah dapat. dan aku masuk bln 3 tahun 2005 sampai la saat ni.. korang mesti perasan gap aku abis blajar ngan keje aku skrg. de lebih kurang setaun lebih gak r aku goyang kaki dan keje apa yg patut.. opppss.. lupa nk citer psl keje aku skrg. aku keje kat satu kilang kete (jepun) kat seksyen 16.. org shah alam gerenti tau... sbg group leader bhgn logistic.. pening gak la keje ni .. aku penah jaga sampai 60 org pada satu masa.. skrg rilek skit.. jaga 15 org jer.. ape2 pn yg terjadi.. aku bole bgtau kat korang di luar sane yg baru nk menceburi bidang keje ni.. tiada ape yg senang bile tang nk carik duit ni.. kalu korang ada harta peninggalan mak bapak korang tu.. gunakan lah seelok2 nyer.. yg boring pasal keje aku skrg ni adalah soalan org rmai..ermmmm ...

pakcik A : hang keje mana ?...
aku :kilang X#@$%^ cik...
pakcik A :oooo bagus tu besor company tu .. worlwide.... nape x pakai kete tu.. pakai kete jenama nasional jer... (gen 2 aku tu la)

susah nk jawap tu... nanti la bile company bagi aku less 50% staff price...up gaji aku kaw2 ker..x pn kerajaan bagi AP sorang satu kat rakyat malaysia (apsal x boleh?).. x pn aku sambung belajar kat jepun ke.. or aku masuk politik.. (nk dapat AP la ni) aku bli la sebijik.. amin....

aku dan zaman persekolahan aku



assalamualaikum dan salam sejahtera, pasti semua tertanya siapalah penulis blog ni. sbb apa aku pasti, aku pn mcm tu jugak .. setiap kali aku bukak blog, aku mesti check sape tuan empunya blog tersebut.. dan aku pn nk ambil kesempatan ni nk bgtau korang semua latar blakang diri aku... hehehe... semuanya bermula 25 tahun yang lalu di hospital besar klang (skrg hospital tengku ampuan rahimah) .. seorang bayi yang putih melepak telah dilahirkan dan mempunyai raut wajah mcm chinese look ckit. (x tipu byk dh org tegur aku pakai slang cina sbb ingat aku apek.. contoh ayat.. alo towkey ni balang lu bli mana ek)..

zaman persekolahan aku bermula di sekolah tadika kat tadika kemas batu 4.. kemudian melanjutkan pelajaran ke sekolah kebangsaan rantau panjang (SKRP).. pada masa yang sama aku belajar pulak agama sebagai bekalan di dada di sekolah rendah agama batu 4 namun aku hanya bertahan selama tiga tahun saja.. sbb sekolah tu jenis sekolah agama rakyat (SAR) dan hanya ada sampai darjah 3 sahaja.. darjah 4 aku merilekkan diri di rumah.. pastu mungkin mak abah aku tgk aku mcm terlampau rilek dan takut aku terjerumus dengan gejala sosial.. aku pn sambung darjah 5 dan 6 aku kat sekolah agama rantau panjang.. tahun 1995 aku menamatkan pembelajaran aku masa sekolah rendah dengan keputusan yang agak memuaskan... zaman menengah ku pula terbahagi kepada 2 era.. era pmr dan spm.. aku belajar tingkatan 1 - 3 di sekolah menengah kebangsaan rantau panjang (SMKRP) dan tahun 1998 aku berjaya mengenggam segulung sijil pmr dengan keputusan yg agak membanggakan.. di tingkatan 4 aku mengambil keputusan untuk berhijrah (terpaksa sbnarnya) ke sekolah teknik (SMTPD) port dickson ..sbb ape terpaksa , yg dah berlalu tu biar la, x baik aibkan org lain dalam internet ni.. hehehe... setelah melalui mcm2 peristiwa pahit dan manis (bdk2 teknik mesti faham maksud aku) pada tahun 2000 aku berjaya menggenggam segulung sijil spm dengan keputusan yg agak memuaskan .. (alhamdulillah lulus sumer subjek).. pastu aku menganggur jap sambil melakukan mcm2 keje part time .. dan akhirnya ku pn berjaya melanjutkan pelajaran dan menggenggam segulung diploma (bisness study) pada tahun 2003 dari UiTM... sekarang aku sedang bekerja dalam sektor pembuatan di shah alam (aku akan cuba rakamkn dlm blog aku pada masa akan datang)..

bila citer psl zaman sekolah ni aku teringat kwn sekolah aku dari kecil hinggalah beso panjang .. yang dah kawin, yg dah meninggal dunia (alfatihah), yang hilang (lost contact) yang berhutang (bayarla woi aku bkn byk duit pun) yg diminat dan meminati (hehehe) dan mcm2 lagi lah.. aku berharap aku akan berjumpa kalian semua pada masa akan datang untuk menyambung tali persahabatan yg putus. aku gerenti kalu zaman aku skolah dulu enset murah dan mudah mcm skrg gerenti x lost contact namun aku percaya tiada yg mustahil dalam dunia ni .... Mungkin ada pembaca yg tertanya kenapa aku pkai gambo skolah rendah aku jer...?? tnggu la aku bli kamera, yg kat atas tu pn aku cari kat internet... amin

birumeluncurlaju


asalamualaikum dan salam sejahtera... aku nak mulakan ngan tajuk blog aku.. BiruMeluncurLaju..kenapa aku pilih nama tu.. sebenarnya aku x tau pn nk belasah tajuk apa... ye la nk bagi nama blog ni kena la istimewa sikit, macam bagi nama anak gak la (walaupn aku belum kawin lagi).. takan nk letak nama yg simple ajer, x semangat pulak aku nak wat blog ni.. setelah puas memeras otak aku pn pilih tajuk ni .. birumeluncurlaju (gambo rx7 tu cume hiasan saje tau..hehehe) adalah bersempena dengan kereta aku yang berwarna biru..dan aku dedikasikan blog ni kpd kereta aku sbb aku sangat sayang kereta ni (of course la awek no 1) dan mcm2 perkara yg terjadi antara aku ngan kereta ni, dari peristiwa aku langgar kereta org (langgar lari) langgar lagi kereta org (yg ni x bleh lari , kopak la RM250), langgar dan dilanggar (kereta aku kat tengah masuk bengkel 2 minggu).. pendek kan citer ..mcm2 gak la peristiwa pahit manis aku ngan kereta ni.. kereta ni gak penganti kpd motor aku yg dah kena curik (shilake punya pencurik aku tuntut kat akhirat nnt...) bersempena dengan ini aku berharap kereta aku ni akan terus meluncur laju membelah angin walaupn kereta aku x laju mana ... amin

assalamualaikum

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua bakal pembaca blog aku ni.. hehehe aku pn x sangka aku akan terbuat blog aku sendiri, slalu baca org punya adalah.. nampak sangat aku boring hari ni... pertama kali aku cuba nk buat blog ni mmg pening giler r.. maklumlah first time kn.. nk bg tajuk apa pn aku x tahu dan akhirnya hantam sajalah... yg aku tau pasal blog ni adalah dia lebih kurang mcm diari dan juga wadah untuk menyampaikan buah fikiran kita... buah fikiran aku takdelah bagus mana.. aku pn x penah ada diari pun selama ni.. so apa kejadahnya aku buat blog ni.??? ntah la.. tp aku akan cuba untuk beri yg terbaik (kena beli kamera la pas ni).. walau apa pn yg penting aku akan cuba mengubah dunia ni menjadi lebih baik melalui penulisan blog.. (ape yg aku mengarut ni) .. nak gak celen blog2 member2 aku yg gempak2 tu... salam