keluhan hati.. (pinjam tajuk lagu kumpulan syj)

assalamualaikum, seminggu berlalu tanpa sebarang entries, pejam celik pejam celik wa x sedar2 dah sampai hujung bulan, spt biasala, setiap perkara tu ada pro & kontra, advantage & disadvantage, hitam & putih , menang & kalah, langit & bumi serta mcm2 lagilah terma yg boleh lu fikirkan.. pada pendapatan bulanan wa la kan, pe yg besh psl hujung bulan ni adalah we all akan dapat gaji, selepas berhempas pulas dan bergelen2 air peluh dititiskan demi sesuap nasi untuk dikunyah bersama insan teristimewa.. tetapi yg x besh pe plak psl hujung bulan ni klau lu sumer leh bajek brader, cuba lu pikir jap for 5 minutes. wa kasi masa untuk peras otak jap..

Ok lah, masa dah tamat, jawapan pertama adalah segala hutang piutang wa perlu di bayar plak, pe la dorg ni, kenapa la pakar2 ekonomi ni x cipta mekanisma baru untuk pembayaran utang, misalnya bayar 3 bulan sekali ker, tp dengan jumlah sebulan gak la, x pon cabutan bertuah ker..yg bertuah akan diberi bonus percuma installment free sebulan , x pon untuk pembayar setia pula akan dibawa melancong ke destinasi 2 percutian utama dan x utama di Malaysia kerana setia membayar hutang.. Pantai Tanjung Gila pn wa accept janji lu ikhlas.... dan mcm2 lagila untuk golongan working class mcm wa ni .. tp jgn salah sangka, wa bangkitkan isu utang ni bkn sbb x mo byr, bkn juga sbb x der duit, duit lebihan berbulan2 lepas pn x abis pkai tambah plak bonus nak dekat, tunggu dapat lampu hijau je, wa gi panjat pokok pinang. klau lu sume paham la.. tetapi apa yang wa tulis ni hanyalah semata2 untuk wa sama2 memberi perspektif baru dalam dunia perhutangan ni..

kedua yg x besh pasal hujung bulan ni adalah wa rasa semakin cpat masa berlalu, wa rasa la kan bru je wa tamat spm taun lepas, tp bila tgk ic dah 25 tahun 10 bulan, maybe sbb jiwa wa masih berunsur keremajaan kot.. adakah wa telah dibawa oleh pengembara masa ke tahun 2009 ini sedangkan wa sebenarnya ptut berada di thn 2000.. huhuhu.. tahun depan adalah tahun 2010, selain tahun untuk world cup dan increament salary, pe yg wa expect lg.. nothing kot.. beginilah hidup bujang senang di kotaraya tercinta..

keletihan wa pada minggu ni boleh tahan gak la, hari2 overtime tambah ot sabtu ahad minggu ni, alhamdulillah ada rezeki untuk wa kerja lebih, wa plak take over keje partner wa untuk 3 minggu sbb dia amik cuti dan kene wat project (jishuken). so wa selaku pekerja setia dengan rela hatinya memegang amanah dan membuat 2 kerja sekaligus, x pela , kerja ronda2 dalam kilang jer , tadahal la.. dan untuk pembaca yang belum megenali wa.. kerja wa bkn sekuriti ek, hehe.. minggu depan bulan baru, dan dengan musim hujan sekarang ni, boleh dikatakan tiap2 hari wa ditimpa hujan sama ada waktu pergi atau pn balik kerja..dan blan depan wa pasti keadaan x byk berubah, waktu semakin pantas berlalu, usia semakin tua, dunia semakin maju dan hopefully hutang semakin susut.. tp wa akan pegang kata yg pernah kawan baik wa ucapkan sambil di iringi oleh petikan gitar.. 'Cause nothin' lasts forever Even cold November rain.. lu pikir2 kanlah

budget 2010

assalamualaikum, selamat petang.. klau x silap aku, PM dah announce budget utk 2010, aku spt beser la x amik port sangat pasal budget ni, salah satu sbb adalah aku pkerja swasta, so phm2 je la bkn ade keistimewaan sgt pon pkerja swasta ni, ermm.. nak komen byk2 pon x guna gak sbb aku x tgk pn budget taun ni.. so mne yg terbaik tu tahniah la .. yg x baik tu sabo je la.. hehehe

citer psl budget 2010 ni, bila da smakin berusia ni , beban kewangan pn dah semakin bertambah, blum citer pasal kawin, bujang je pn x kaya2. hehehe, so aku berazam untuk cuba wat budget aku sendiri untuk 2010. tp x la gempak mcm budget goverment tuh.. yg sampai bilion2 tiap tahun, aku nyer budget adalah untuk menentukan ke mana perbelanjaan aku habis, kira klau aku dapat gaji hujung blan, aku pn x pasti mne duit aku pergi.. isi minyak ke? .. mmg la tp bape inggit, makanan kot.. mmg la , tp sebulan baper aku makan.. makwe.. tu x yah citer la. perbelanjaan wajib tu.. hehehe.. tp aku nak tau ke mana setiap sen aku pergi. mne la tau ade benda yg x berfaedah tp memakan belanja tinggi, kene la aku revise kan..

Azam aku untuk 2010 nnt , aku akan cuba catit perbelanjaan harian aku , kira cam buku 555 la, kuar je duit dr dompet aku trus catit, so leh la aku wat kira2 untuk debit dan kredit aku, hehehe.. citer byk pn x guna.. tp aku akan cbe start blan dpan, kira trial sblm full implementation untuk 2010, mudah2an bleh la aku simpan duit untuk beli lancer evo ten.. hahaha.. nafsu2.. bile la ko nak puas.. pepehal pun aku akan carik budget utuk laptop dan henset bru hujung taun nnt.. doakan la aku berjaya ek kawan.. (skema giler ayat aku kali ni kan..).. :)

korupsi

assalamualaikum, seminggu dah berlalu tanpa sebarang entry untuk blog aku ni, jari-jemari aku dah gatal nak ketuk keyboard ni untuk melalut dan menghilangkan rasa bosan yang amat.. ermm.. so baca dan fahamilah isi hatiku ini, sebarkanlah ia jika bermanfaat, tegurlah jika ia merosakkan, hahaha.. so dengan suka hatinya aku telah memilih tajuk korupsi, satu tajuk yg menarik kan, pada pendapat aku lah, korupsi ni wujud sejak dari zaman berzaman, rasuah kira korupsi gak kan.. korupsi ni kira di kutuk oleh agama kan, x kira la yg memberi dan menerima .. akan di laknat kan,

ape kaitan korupsi ngan aku.. adakah aku sorang yg korupsi, seingat aku x penah lg, aku mne de main tender2.. mne de main projek mega2.. sbnornye.. pc aku yg korupsi.. adakan pc aku mengamalkan rasuah.. x la.. windows kat pc aku da corrupt.. habis x leh on. so kene format la kan kwn2,, tp habisla data aku yg beratus2 gigs tu.. ntah la.. ptg ni aku nak g umah kwn sambil bawa pc aku untuk dia settle kan, nasib baik ade kwn otai psl pc, hopefully dia leh selamatkan data aku.. akhir kata korupsi ada di mana2.. jgnkan manusia, even pc pn x terlepas dr permasalahan korupsi ini.. ptutlah govt amat bertegas dlm membendung korupsi aka rasuah.. ia leh menghilangkan apa yg x patut hilang, bila akal dah dikuasai nafsu.. korupsi bermahrajalela

posting aku pada kali ni amatlah tidak relevan tp tiada yg relevan dlm berkarya, kerelevenan itu hanyalah perkara no dua, bagaimana olahan idea dan pendapatan yang x mengiringi perbelanjaan lah yg mencetus inflasi ringgit malaysia .. ketensenan membuatkan aku melahiriahkan kematerialistikan akal fikiran ku, tu lah saving sangat nak beli external hard disk, kalau dah bli awal2 kan x pening sbb window corrupt.. hahaha.. dah la.. malas nak melalut lagi..

supernatural

Assalamualaikum, selamat tengahari, boring la plak, so untuk menghilangkan perasaan boring ni, aku pn bkak la blog ni, surf blogger2 tahap dewa yg di luar sana sambil menambah pengetahuan. aku ni bru lepas makan nasik laut kerang tumis ngan air tembikai, thanks mak.. kenyang giler.. patut la aku smakin membesar ngan sihat dan kuat.. td aku ade bkak tv jap, ade rancangan oleh pakar motivasi terkenal . dato dr fadzilah kamsah, tajuk dia agak menarik .. dendam.. tp x la aku tgk sampai abis, cume ape yg aku nak kongsi adalah petikan ayat dia.. ermm klau x silap aku la.. dia ada mention pasal kajian oleh pakar psikologi, bile kita rasa marah, rasa marah tu sbnarnya lebih kurang 4 minit setengah jer.. so klau korang ade marah sape2.. sabo la .. duk rilek pas 5 minit nnti ilang kot prasaan tu.. dan sape yg kene marah pn jangan la ibarat mencurah minyak petrol ke tpt bakar sampah,makin marak la ia.. pastu klau ade yg marah lebih dr 5 minit, sehari suntuk ke, seminggu, sebulan x pun bertahun2 .. tu dah kategori dendam.. bahaya tu..

kenapa aku ckp bahaya, klau org yg berdendam tu lama giler.. da tahap psikologi kacau tuu , leh antar hospital bahagia, masalahnye, klau gitu, mau x muat spital tu, aku pcaya ramai pendendam di seantero muka bumi ni slagi syaitan dan sanak sedara nya sibuk jaga tpi kain manusia.. mau hospital bahagia jg cam sekolah plak, nnt di setiap daerah siap ade hospital rendah, menengah, aliran biasa and teknik, yg power skit masuk hospital ala2 mrsm.. heheh.. pastu klau da dendam tu, dpt lak jenis yg dendam tp ske main blakang je, maksud aku dia main ilmu hitam plak, ni dah tahap supernatural dah, x baik taw aniaya org .. karang kena aniaya balik, padam muka.. pastu kene mintak maap depan2 klau insap, x guna taubat nasuha klau x mintak maap ngan org teraniaya.. klau x, x der la kes yang pelik2.. dengki khianat pn kategori dendam gak, jenis x ske ngan kejayaan org lain.

aku pn terpikir, de x aku dendam sape2 sepanjang aku bernapas kat muka bumi ni, kira kes nak makan penampor aku la, alhamdululah.. stakat ni x der la aku nak dendam ngan sape2.. jenis kene tpu ngan x bayar hutang pstu gaduh2 ckit kat skolah dlu pon aku x kisah sangat, tp hutang tu tlg la bayar balik.. hehehe..

citer bab supernatural plak, aku mmg ske bab misteri2 alam ghaib ni, x kisah la kisah alam melayu ke , omputih ker.. tapi stakat minat je la. nak jumpa face 2 face, sori yer.. i x berminat u.. aku mmg byk baca citer pasal makhluk ghaib ni, tahla.. sbb ske membaca kot.. nak nampak nyer x penah la, dan x nak aku tgk makluk alam lain tu. stkat ni yg paling teruk aku rasa, dengar gelak ketawa mlm2, tah ape yg menatang tu ske tah, pastu meremang tbe2 ngan kene cakar sbb x syg mulut (cakar curi, tau2 dah ade, dia pemalu kot, x pon cover muka.. hehehe).. ni pon kes kuat kutuk la, padan mke aku.. nnt tau la korang, bila aku dah jd mcm adik beradik winchester dlm citer supernatural tu, akan aku carik sape yg gelakkan aku mlm tu ngan cakar badan aku, bru tau langit tu tinggi ke rendah... sementara aku x der ilmu ni, jgn la kacau aku ek.. hehehe


korang plak klau marah tu, pstikan jgn lebih 4 minit, nnt dah masuk kategori dendam, pastu main belasah2 klau yg laki2, yg pompuan plak main kutuk2 ngan gosip2.. klau menang leh la puas hati, ni asik kalah je, repeat balik, klah lg, last2 jd dendam kesumat, main supernatural plak.. guna ilmu hitam , pastu mintak tlg jin ngan setan.. kat dunia leh la dia tlg, kat akhirat ko tlg la dia plak, jd kawan sehati sejiwa ker, x pun jd haiwan tunggangan dia plak. sekian saja merapu aku untuk hari ini.. dan pastikan hidup bebas tanpa dendam... TQVM

cuti.... part 2 and the rest

bersambung dari cuti part 1..

hurmmm.. pe nak kelentong korang ek, aku wat part 1 part 2 ni mcm la ade byk akitviti percutian aku.. sbnonyer saje jer.. rasa besh plak wat cite part i part 2.. mcm citer harry potter plak.. ermm.. klau aku ade byk aktiviti.. mau nyer sampai part 100.. leh fight ngan novel tamar jalis.. siri bercakap ngan jin.. hehe.. tp aku nyer version plak. novel bersiri johan handsome.. bercakap sorang-sorang.. hehehe.. ok lah .. bersambung pada hari ahad..


hari ahad 18 oktober 2009.

mcam biase lah, bangun tdo .. g surf internet, tgk perkembangan dunia semasa, aku rekemen korang buka blog darulsaka.blogspot.com, mmg kelakar plus menambah ilmu pasal alam ghaib ni, x tau lah btul le x.. korang la tentukan k..

tghr plak main game championship manager 2008 sampai lebam, ape brg bro.. skrg da kuar version 2010.. lantak la & ske ati aku la.. dah mmg aku ske versi old skoool.. ( ayat penyedap hati sbb pc x power nak main champ. manager 2010.. hehehe.. 2009 x kuar yer adik2..)

petang aku gerak g umah member aku, nak pulangkan rm 50 yg aku pinjam smlam wat tukar tayar.. kes malas nak cucuk bank..(lupa nk kasi tau..) .. hehehe.. pastu aku layan citer MAUT kat astro, que haidar berlakon, rare gak citer dia.. insap time tgk babak kubur mendap.. hehehe

aku ajak member basuh keter yang mcm pas masuk gurun..brhabuk kaw2.. bayar rm 8 tunai.. bru ade rupa kete.. berkilat ibarat subaru impreza ver.9 kalu tgk x pkai spek.. klau pkai spek je.. jd gen 2 balik.. (da tu yg mampu.. bersyukur kawan.. yelahhhhh) pastu member aku ajak makan nasik dalam periuk tanah liat kat carefour klang.. ok.. aku pn lapo ni, pas makan aku balik umah dia.. borak2 jap.. pastu da ptg tu trus gerak balik umah aku .. '

time merempit ngan kete aku, teringat plak nak singgah econsave.. bli komik , minyak zaiton ngan deodorant.. ye la kan, harap muka ensem tp bau x menyenangkan x guna gak, pas kuar je dr econsave tu..hati aku berbisik sah econsave ada hantu.. niat nak beli minyak zaiton safi ngan deodorant jer, kuar2 plak. aku tengok tbe2 de brus gigi sebatang, coklat cadbury beso..nugget dan french fries mentah.. x lupa pada komik teman aku semenjak sekolah rendah.. hehehe. bila la nk taubat bc komik.

balik jer aku suruh anak sedara aku goreng kentang ngan nugget.. tbe2 dengar bunyi kete, anak kakak no 2 aku mnyerbu masuk, rupa2 nya dorg dtg.. ehh..sok kn skolah.. kakak aku mne plak, pas aku selidiki, rupa2nya kat hospital banting sbb anak dia kene semput.. ade asma tahap bahaya gak.. da 2 -3 kali kene tahan wad..

aku pn makan ngan anak sedara ku yang kiut miut ni cam pacik dia.. cian lapo..tgh mlm member aku hantar mesej.. kul 8 nak g darul syifa.. ala perubatan islam tu.. ok boh..

tgh mlm2 plak bese lah gayut ngan seseorang sampai la kul 3 pg kot.. huhuhu... x puas lg tu, ingat nak sampai azan berkumandang tp mata da x mangizinkan.. hehehe..


hari isnin 19 oktober 2009

kul 9 mmber aku sampai.. pas amik aku, pekena serapan jap kat kedai depan taman aku ni, roti canai dia mmg cara beb.. tp aku x makan la sbb dah kenyang, belasah makan pisang goreng satu pinggan td kat umah, pas pekene teh tarik, kami pn menuju ke darul syifa kat banting, area olak lempit..

di pendekkan citer kami sampai dlm kul 10 gak, tgk sunyi jer.. mcm x der org, tgk signboard waktu rawatan plak tiap2 hari kecuali isnin, alamak,, nak kene balik ker.. ermm.. ape2 hal pn bg salam dlu.. ade sorg pakcik kuar, aku panggil ustaz je la.. selebihnye aku serah kan pada member aku untuk urusan rawatan, mesti korang nak tau sakit ape kan.. ermm biarlah aku simpan jer dulu.. sbb ni melibatkan aib seseorang, ade unsur cinta, dendam, dengki , khianat, perebutn harta.. hehe.. cam filem la plak, tp mmg begitu hakikatnya.. x sampai setengah jam .. mmber aku kuar sambil bawa air mineral botol beso.. air yasin tu.. gerenti nyer..

pas bertukar2 fikiran dan pendapat ngan member aku, dia pn trus antar aku balik, x larat katanya.. xpe aku faham.. pastu mak aku tanya g mne td,. g darul syifa olak lempit mak..jawabku dengan sopan santun.. la apsal x g yg kat teluk panglima garang jer,x sampai 10 minit .. mak aku bg feedback.. mne patik tau.. klau tau dah g sane.. patut la ustaz td tanya dari mana.. pas kami ckp dr rantau panjang.. uishh..jauhnyer.. ade yg lg dekat rupanyer..

pastu aku teringat pasal borang apply kad kredit yg bank islam post kat aku minggu lepas, aku trus suruh anak sedara aku potostatkan EA form aku, slip gaji 2 bulan ngan ic, time aku isi borg tu aku tick kat gold card.. ermm.. aku mmg x der niat pn nk pkai kad kredit.. byk yg aku decline pon.. tp pikir2 x salah pkai asalkan boleh control, aku pn ingat nk pkai time emergency jer.. time x der cash.. mne la tau kan.. klau x dpt pn x pe lah..

aktiviti strusnyer x der yang menarik, setakat makan nasik lauk ikan masak lemak takan nak post kat blog kan , x pon pasal tdo petang sampai bangun2 je ingat dah pg nak g keje, pn x menarik.. ermm.. surf internet da beser warwarkan.. ape lg aku nak taip ni.. arghhhh.. takan nak kelentong plak..oh lupa.. setakat saat ni, anak sedara aku yg kecik tu dah dipindahkan ke wad i.c.u kat hospital tengku ampuan rahimah.. harap x jadi ape2 la.. doakan ek kawan2..

ermm.. skrg aku ngah update blog ni, pasni aku mungkin nak tgk tv kot.. pastu nak kol seseorang sambil berkongsi hari, perasaan dan jiwa.. pastu tdo.. sok da hari keje dah, dah x leh kira hari cuti aku klau ikutkan pada tajuk posting kali ini.. so x leh la nak citer ape aku nk wat esok kan... kesimpulannye.. cuti aku pd kali ini antara yang tenang dan merelakskan.. assalamualaikum .. selamat mlm..

tamat...


cuti .... part 1

assalamualaikum.. salam sejahtera, selamat menyambut deepavali kepada kengkawan ku yg beragama hindu.. ermm.. hari ni isnin, sok da kene keje.. adoii malasnyer.. nasib kje mlm, klau siang lg sengal.. pg2 nak kene bangun.. ermm cuti 3 hari aku dah tamat.. pe yg aku wat ek.. jap ( berfikir sejenak..)

hari pertama .. sabtu 17 0ktober 2009

bangun pagi, trus tepon member.. ingat nk tanya la kul baper nk gerak g kajang. kawan sekolah aku kawin.. saudara zaidi safian a.k.a zidane.. hehehe.. tp x angkat.. sah tido.. jam pun baru kul 11 pg.. xpe la.. awal lg , bangun tdo nnt tau lah dia kjut aku..

spt yg aku agak dari awal.. kul 12 suku dia kol, tnya g ke x.. g la mangkuk.. kwn tuu.. dia suruh aku tunggu kat tol singgit sungai rasah kul 12 45 tghr.. ermm leh caya ker.. suara pn cam ngantuk jer.. aku pn ok la walaupn rasa was2.. xpe.. bkan skali kene tipu. da byk kali dah..

ondeway g tol singgit, aku tgk jarum mintak dah lentok.. dengan tanpa berpikir panjang, aku pn trus ondeway g shell federal (sblah uitm).. isi minyak sambil nak pam tayar, beselah.. bila da menggunakan rim 17 inci dgn tayar bersaiz 205/40/17 dpan dan 215/40/17 blkg, kene la rajin2 jenguk presure tayar, kalo x rajin, karang kene rajin2 jenguk kdai tayar plak, kes tayar lebam..

da sampai shell. kol mmber bgtau lokasi, ondeway.. (yelahtuuu.. jam dah 12.50 tghr).. shell byk kete isi minyak plak, pam tayar dlu.. set pd 250 psi kot,barulah keras melantun2 time bawak nnt.. belah kiri pam.. beres.. belah kanan beres.. opppssss.. cisss.. tayar lebam belah depan.. aku menyepak tayar tersebut sambil membayangkan muka jackie kdai tayar tu.. ngan muka adik aku..(adik aku belasah kete aku g keje.. pompuan kan .. g keje tghari balik tgh mlm.. takan nk suruh naik moto.. aku la abang mithali..)

pas pam angin ngan rasa x besh nyer g pam minyak plak. no bape x pasti..ade pakcik sorg dtg.. aku bg 50 inggit .. tp nak isi 30 jer.. pakcik tu pn set kan, habis pam pakcik tu hulur balance.. ehh.. 30 inggit, aku tgk pam, mne tau pakcik tu set 20 inggit jer.. ehh 30 gak, aku trus panggil pakcik tu, pulang balance, cian.. karang dia kene topup pkai duit gaji plak.. (tah2 owner pam .. hehe.. lantakla .. x berkat..)

kul 1 suku, mizi ustaz da sampai ngan bini dia, kul 1 stgh. bru mmber aku sampai, ermm.. x per lah, dah bese.. mber aku tanya ok ker.. aku ckp ok, tkut kne maki kot .. hehehe.. tp aku ckp balik jer trus g kdai jackie.. tayar lebam.. beres..

sampai kajang kul 2, pas tgk2 kawin, salam2 member, makan nasik minyak.. salam pak mentua member aku, salam kaut 10 inggit.. aku pn blah, di pendekkan citer , kul 4 lebih sampai kedai jackie, puas aku belek tayar , tayar plak x banyak stok, ingat nak sepasang .. bru sdap bwk, x der.. tanya tayar bru, paling murah rm280 sbiji, indon brand, downgrade 16 inci besh gak, tp rim plak x cantik..last2 tukar je la sebijik dlu, pas lepak2 tunggu siap, rm 90 pn bertukar tangan.. aku pn blah dari kedai tayar tu dengan menyimpan azam akan kembali untuk beli tayar baru hujung taun nnt.. kes tayar x besh sbb bunga lain2.. gegar stereng, arghhh.. tensen. mcmane nak rempit kasi 200km/j, bwk 130 pn da gegar.. huhuhu..

balik umah, beselah.. tgk tv astro, man utd menang 2-1 .. hidup owen. loserpool and chelski plak kalah.. hahaha.. arsengal menang.. x pe.. bkan pesaing.. tgh mlm gayut ngan seseorang.. pastu tdo... tamat hari pertama percutian aku..

bersambung .....

kelegaan utk sementara waktu



Assalamualaikum.. Akhirnya, setelah berhempas pulas menjalani kehidupan, tibalah saat2 yang ditunggu, hari sabtu yang dicintai bakal tiba.. cewahh. minggu ni aku keje agak kelam kabut, dah la production volume tinggi, tiap2 hari ade overtime 2 jam, pastu byk problem plak tu.. tambah dengan promotion utk upgrade gaji bebudak dan appraisal untuk bonus 2009.. mmg x menang tangan nak layan, tp bak kata cip lama aku.. nak x nak .. kene layannnn... alhamdulillah , satu per satu aku tabahkan hati untuk kasi settle. x la 100% siap.. tp mne yg penting2 aku da kasi layan dulu.. time meeting pg ade lagi satu berita gumbira.. prod volume naik lg untuk bulan Nov.. hehehe.. banyak o.t but sakit otak bro.. huhuhu

smln plak bos aku ade wat lawak antarabangsa plak, citer nye begini, aku ade order satu part menggunakan kanban system , try korang google cari kanban tu aper.. ni address dia (http://en.wikipedia.org/wiki/Kanban) .. ok la. aku terangkan sikit, kanban ni macam tools untuk oder brg la, mcm duit, klau kanban x kuar, mcmane brg nak sampai, dulu aku oder guna kanban ni sdiri2 jer., pastu minggu lepas aku da x suruh Team Leader aku oder sdiri, aku masukkan kanban kat main pos jer (kes bdak mlm bengong x oder brg sampai line stop).. main pos ni mcm peti surat la, pastu bdak collect kanban amik kanban tu, pas kat PPD untuk wat oder kat supplier.. brg pun sampai la. tp bos aku pening2 , dia pn cuti lama minggu lepas, boleh ckp kat posmen kanban tu x yah collect, kte Team Leader (TL) aku akan hantar sdiri kat PPD, (Part Planning Dept), bdak tu pn stop collect la, TL aku pn x collect so korang byangkan la, satu hari tu x der wat oder, nsib baik aku dah ade wat additional untuk stock lebih,. di pendekkan citer aku ngan TL aku plak yg kene sbb communication break down.. lantak la.. dia bos.. aku dah bgtau situasi tu kat uraban aku, suruh cover balik untuk mlm nyer.. tp aku ingat dia tdo la, first trip delivery x masuk, second je masuk.. (satu shift 2 trip jer).. so bile aku masuk pg td, brg kosong la.. tah la.. tu pn x leh kasi settle,,bkan nk adjustkan.. huhuhu .. tp x pe.. aku layan jer.. nasib baik sempat cover.. klau line stop sape nak jawab.. confirm kene bambu ngan big boss..



Ptg plak sesi interview ngan budak2 aku, nak kasi markah untuk performance dorg la, ala kira mcm cikgu sekolah interview bdak2 la psal prestasi tahunan.. tahun ni plak lain mcm kiraan dia, sblm ni dari 100% markah, dia ade bahagi 90 % prestasi, attd 10 %..so pening la ko nak evaluate, dah la sumer prestasi samarata jer..x clear mne yg best, mne yg hampas.. tahun ni plak ader perubahan drastik, attd 60% dan prestasi semasa 40%.. leh nampak la sape2 yg suke mc tu mmg cuak sbb markah confirm sakit.. yg slalu dtg tu senyum jer.. alhamdulilah sumer ok, soal jawab berjalan lancar.. mcm yg aku duga, yg byk mc tu byk tanya, yg x der mc tu rilek aje.. klau ikut logik aku kan.. bdak yg keje biasa jer tp attd bagus boleh di ajar, tp bdak yg keje best tp attd hampeh, mcm mane aku nak rate keje dia klau dia x dtg kan.. of course sumer ni atas budi bicara kite gak,.

ok tamat citer pasal keje, sok da hari sabtu.. ermm pas g umah member aku kawin kat kajang, ape nak wat ekk.. kan besh klau leh dating.. ermm.. cuti plak sampai hari senin, raya deepavali, korang klau ader project besh info la kat aku, leh aku layan sama2.. huhuhu.. cian aku tdo je kat umah sampai la cuti abis.. x pe.. sampai di sini sahaja coretan aku.. selamat...

ketika keletihan datang menyapa..

salam semua.. harap2 sehat yer.. hehehe. hari ini merupakan hari yang amat meletihkan bagi aku.. aku x tau kenapa aku letih sangat keje hari ini, nak kate baru keje, dah 4 tahun lebih dah aku keje kat kilang tuh.. nak kata sbb aku o. t 2 jam hari ni.. dah biase dah aku o.t.. mungkin sbb aku dah semakin tua kot.. tp aku bru berumur 25 tahun.. takkan la dah pancit.. macamane aku nak mengharungi lg berpuluh2 tahun hayat ini jika di izinkan Allah swt.

tapi takpelah, biasa lah letih ni, sbb byk fikir kot psal keje.. klau pikir keje pastu letih jer takpe.. aku x kisah sangat.. ada org pikir pasal keje pastu rambut gugur..ishkk.. x mo la aku, muda2 dah botak.. hehe.. rutin harian keje aku mcm bese, bangun jam 6 pagi, siap2 gerak pkul 6 .30 pagi.. sampai tpt keje kul 7.00 .. tunggang terbalik ampai kul 5.30 ptg balik, klau ader O.t plak.. kul 7.30 ptg bru balik..sampai umah kul 8 .00 mlm . kira aku ni jenis makhluk yang susah nak jumpa matahari gak la.. pegi keje gelap balik keje pn gelap. takpe.. tanggungjawab mengatasi segalanya.. demi sesuap nasi.. aku rela bersusah payah.. (ayat poyo)..

mungkin keletihan aku ini di sebabkan pasal aktiviti hujung minggu aku kot, ermm.. ape aku wat ek.. jap2 pikir sat.. balik keje pagi sabtu, tdo sampai tghari, bangun jap.. tdo sampai ptg, lepak2 kat umah, (aktiviti bebas.. hehehe) kul 11.00 mlm kuar jumpa mmber tgk bola live kat mamak hakim, england kalah.. padan muka.. hahaha.. balik umah kul 4 pg.. pastu bangun kul 11.00pg, ciap2 menghensemkan diri.. aku pn trus kuar umah nak g open house bos aku, kumpul2 ngan kwan sampai kul 1.00 tghari, makan satay , lemang etc.. lepak 15 minit pastu trus gerak seremban tgk mmber sekolah teknik aku kawin., 9 tahun x jumpa beb.. lama tuh kan. pkul 2.00 ptg sampai umah dia.. (selamat pengantin baru brader).. lepak smpai kul 3.00, aku gerak balik sampai klang kul 4.00 ptg. mmber kampung aku yang dok bangi plak nak jumpe.. singgah la kjap.. raya hari tuh pn x jumpa.. lepak jap pastu braya umah lg sorang mmber.. mber bangi tuh ajak.. pastu lepak2 kul 8.00 lebih gerak balik umah.. eh. nak beli barang ckit. singgah econsave.. dpt je brg aku pn trus balik umah.. sampai kul 9.00 mlm, rehat2 sambil tgk tv pastu makan nasik.. borak2 ngan mak aku jap.. kul 10 lebih aku kol seseorang .. sampai kul 11 lebih kot, pastu on pc , surf internet jap.. update blog ni.. kul 12 lebih kol seseorang lagi.. borak2 sampai kul 1 lebih, guling sana guling sini, aku pn tertido, kul 6.oo bangun.. keje ... fuhhh.. x la banyak sangat aktiviti. tp letihnyer.. sampai skrg aku rasa.. x pe lah.. letih ni ade bagus nyer gak kengkawan, ia menunjukkan tahap kecergasan badan kita, at least otak kita tahu had badan yg kita boleh tanggung, klau x ada rasa letih ni, mau pusing satu malaysia di buatnye.. tau2 badan dah bengkok2 ..duit pn smakin surut.. hehehe..

walau ape pn, aku nak mengucapkan trimas kpada yg sudi follow blog ini, ada lg pertambahan satu org follower iaitu saudari sayacomot.. sblom ni saudari asteroid merupakan insan pertama yg sudi jd follower aku, klu nak no tepon dorg .. jgn malu.. mintak je sdiri ek.. hahaha.. x sangka aku, ade jugak insan yg sudi baca penulisan merapu yang lagi tidak berintelektual ini.. sekurang2 nya keletihan jari-jemari ini menekan keyboard hilang serba sdikit.. bak kate celcom ( versi amy search.. berbaloi baloi).. korang pn mungkin perasan aku da makin rajin wat blog.. mane la tahu kan , lepas handal menjadi blogger (ade hati nk jd blogger tersohor seantero malaya kunun) .. leh bertukar kepada wordpress plak. pastu lama2 leh la aku wat web aku yg tersendiri.. www.birumeluncurlaju.com.. mesti gempak kan...silap2 aku leh karang novel secara online.. baru la boleh berdiri dan mnjadi setaraf ngan penulis2 tersohor tanah air.. mne la tahu dapat saing ngan novel jibam (salute to bro ujang).. hehehe.. merapu dah ni.. insyaallah .. doa2 kan ek kawan2.. boring dah keje kilang ni.. huhuhu.. tamat setakat ini..

cinta.. (jiwang skit... :)


assalamualaikum dan salam sejahtera.. cinta.. apa itu cinta?.. aku percaya setiap insan ada pengalaman yang tersendiri, sama ada manis atau pahit berkenaan dengan cinta.. pasti semua menganggap aku akan bercerita mengenai kisah cinta ku, hehehe.. sebenarnya aku pn x pasti mengapakah jari-jemari ku tiba2 menekan keyboard ini dan menaip perkataan cinta.. yang pasti aku x ingin bercerita tentang diriku, aku belum bersedia lagi untuk membuka hati menceritakan tentang kisah cintaku.. kisah pahit dan manis dalam bercinta..

"cinta merupakan satu ukuran asas pengalaman manusia yang memberikan antaranya, perasaan kasih sayang, tarikan, asas kemesraan dan keserasian antara perorangan, rela berkorban untuk orang lain, perasaan tertarik dan hubungan kepada alam, benda hidup ataupun makhluk lain. Ia dapat ditunjukkan melalui perasaan, emosi, kelakuan, pemikiran, persepsi dan sikap. Ia mempengaruhi, mendasari dan menetukan pola utama hubungan antara perorangan dan pengenalan diri."

definisi di atas diambil daripada wikipedia bahasa melayu yang menerangkan perihal cinta.. adakah aku sedang di lamun cinta.. ya.. adakah aku bahagia dengan cinta.. ya.. adakah aku pernah terluka kerana cinta.. ya..

Terluka.. ayat yang cukup untuk menerangkan maksud kegagalan dalam percintaan, jika kita terluka kerana pisau, pasti kita akan berhati-hati dan cuba untuk menjauhi nya, jika kita terluka dalam cinta, adakan kita perlu berhati-hati.. jawapannya ya, adakah kita perlu menjauhinya.. aku x boleh menjawab persoalan itu, kerana cinta adalah hak setiap manusia di alam ini, aku tidak berhak untuk memberikan jawapan kepada persoalan tadi kerana setiap insan pasti mempunyai pengalaman sendiri, yang aku pasti, aku sangsi , adakan kita dapat menolak perasaan cinta, cinta itu adalah perasaan, bagaimana kita ingin menolak perasaan, sesungguhnya perasaan itulah yang memberikan jiwa kepada kita.. meskipun kita pernah terluka, kita pasti akan kembali mencari cinta.. baik insan biasa, org tua malah mat rock pun tidak boleh lari dari belenggu cinta, pasti akan ada lagu cinta di sebalik imej rock , berseluar ketat, bersuara garau.. tp laungan cinta agung yang di dambakan..

kejarlah cinta yang ikhlas tulus suci, sesungguhnya cinta sejati lahir dari hati yang tulus.. cinta abadi..? hanyalah milik tuhan pencipta alam...


mengintai kenangan lalu , coretan hari ini.. impian masa hadapan..

salam sejahtera , assalamualaikum, ketika aku mula menaip nota ini, waktu menunjukkan jam 9.45 pm, sabtu 10 oct 2009, jika malam2 sebelum ni, aku pasti sudah berpeleseran dengan member2 aku di jalanan menikmati keindahan malam minggu yang penuh dengan warna warni, mlm ini pn tiada bezanya, awal2 lg member aku dan mengirimkan khidmat pesanan ringkas pada ku, bertanya nak lepak mne .. tp aku dengan secara bersahaja membalas," mlm ni lepak masjid wat solat istikarah mintak petunjuk dan solat sunat taubat, dunia sedang ditimpa bencana, sedarlah sahabatku,," aku x pasti ape reaksi kwan aku sbb dia trus x membalas khidmat pesanan ringkas yang ku kirimkan.. apa yang aku boleh bayangkan adalah wajahnye yang bengang setelah meneliti setiap bait2 ayat khidmat pesanan ringkas aku kepadanya..

tiba2 aku mendapat khidmat pesanan ringkas tanpa nama, bertanya aku di mana, pe projek.. aku mmg malas nak kuar , aku mengambil jalan selamat dengan berkata aku di klang, sape ni.. ? x lama pastu aku pn dpt balasan, yang mengatakan dia nk tumbuk aku,sbb x save no. fon dia agaknya.. pastu ckp dia adalah sipolan, aku boleh agak siapa dia tp aku wat x tau lg, aku tanya sipolan mne, dia jawab sipolan sekolah lama aku, ooooo.. (da agak dah.. dia pn bkn ade bg no pn kat aku..) dia ajak kuar minum.. aku decline dengan alasan tahpape.. klau semua nak tau, dia ni wat bisnes multi level marketing , aku saspek ngan sape2 yg wat MLM ni sbb bkn senang nak berjaya, pastu klau dah berjaya, confirm kaya.. tp aku malas sbb rasa ni bkan bidang aku, x menepati character aku.. yang aku terkilan, mula2 tuu.. aku di bawa oleh sorang member aku untuk g jumpa lepak2 ngan kwn skolah lama. aku sronok la sbb dekat 9 thn x jumpa, rupa2 nya dia g ajak tgk MLM dia sambil jumpa kwn, free2 aku kene ceramah ngan sorg yg asik2 citer pasal duit..

tp aku bkn org yang akan berpaling begitu sahaja, aku follow rentak dia sampai g opis, jumpa member aku yang baru kol td, time jumpa tu cam kelakar pn ade, wat2 mesra, pastu salah sebut name aku plak tu, aku leh ingat nme dia , dia x ingat nama aku, aku pn layan jer.. dengar celoteh dia ngan visi dia untuk mengkayakan aku.. aku pn leh tahan tertarik , tp spt biasa, modal dan effort untuk carik manusia lain menjadi orang aku.. buat angan2 ku terpadam.. satu lagi aku malas adalah polisi terlalu berahsia, asik2 kata join dulu.. x pon lepak opis dengar citer.. dah la harga mahal.. lama2 aku pn malas lah nak kuar , lantak la dia pikir aku kencing ker, nak lari ker.. dia yang kencing aku mula2.. kan..

bru2 ni aku g lagi satu perniagaan yang claim bkan MLM, ada islamic skit ,yang ni bgus sbb member keje aku trus terang ajak aku dengar, x de nak pusing2.. tp habis ceramah skali lagi aku kecewa sbb bisness ini terlalu berahsia, ada soalan2 yang x mahu di jawab sbb takut rahsia perniagaan bocor, padahal sbb takut org x mo join, kesimpulan yang aku dapat dari bisness yang aku pg last week adalah, kene carik orang ramai2 gak, aku tahu x der bisness yang x jumpa orang, tp tunggulah bila aku dah terbukak.. untuk pengetahuan semua, benda2 ni bkn setakat main masuk dah harap duit datang jer,, tp ade strategi.. macamane nak tarik orang msuk, nak pusing kan orang.. goreng.. aku x sampai ati nak goreng member2 g MLM smata2 sbb nak berjaya.. mmg la aku bukak peluang utuk org tu, tp x semua orang ske.. silap2 member lari lg ader la.. mcm kes aku, aku ske klau mmber aku berterus trang, contoh ayat adalah, jom join aku dengar ceramah MLM.. tp klau ade member ajak , nak ke ko pegi.. sbb tu kene goreng skit kot.. entah lah..

biarlah aku dengan hidupku, biarlah org kata aku malas, MLM bkan dunia aku, aku akan berniaga jika aku mahu berniaga, aku akan masuk MLM jika aku ada strategi yang kuat , aku tak akan masuk dengan setakat labur 3 - 4 ratus, goyang kaki pastu bermimpi boleh dpt RM 78 juta.. spt yang sering orang laung2 kan, bkan senang nak senang, bukan susah nak susah,. bila ada kepastian, strategi ,diiringi dengan doa dan tawakal.. insyaallah, aku akan masuk.. oh ya, tajuk aku de pelik sikit bunyi kan , tp bg aku ia amat mendalam maksudnya.. fikir2 kan lah.. tamat menaip .. 10.17pm , 10 october 2009.... period

sweet talk

Asalamualaikum, hari 2 yang meletihkan bakal tibe.. da nak end of year 2009 ni mcm 2 keje ada, bos plak time nak ujung taun ni la mcm2 keje kene wat, bg la rest ker.. tp nak wat camner, aku di bayar gaji untuk bekerja, keje plak mcm2..presentation lah, report lah, production lah, safety lah, performance apprisal lah.. huhuhu

Sebut pasal performance ni, smlm aku da dpt borang warna warni utk untuk rate performance bebudak aku , kira aku la yg decide sape dpt bagus dan sape dpt truk untuk bonus dorg nnt,, kerja yang memeningkan sbb soal jwb dengan pekerja laa,, dpt lak pekerja yg banyak tanya,, mau letih nak jawab.. kbanyakan org ni bg aku same jer, klau ade 15 org bdak jagaan aku, x der yg baik sangat dan x der yg truk sangat, average jer la.. tp mcmane aku nak jadikan semua yang average tu sbgai the best worker of the year and the worst worker of the year.. huhuhu.. tekanan kan..

aku teringat dulu time study business study, ade blaja psal supervisor ni, ermm subjk pe x ingat, tp dia ada kata supervisor ni mcm org pertengahan la, x bape nak masuk ngan pekerja bawahan sbb dorag beranggapan supervisor ni da mcm level management .. mmg mngment pon, tp untuk top mgmnt ni plak x bape nk masuk ngan supervisor sbb bag dorg golongan ni lebih ke level pekerja bwhan jer.. so x sangka plak aku pn menghadapi situasi begini, maksu d aku kejer jd supervisor. alhamdulillah x la rasa aku tgh2 sangat dan bg aku ikut kpda cara pembawaan diri kita, klau kita ok .. ok la kan. klau kerek jer.. nsib laaa..

ermm besh ker keje aku ni, ermm.. klau keje mlm besh, klau siang x besh..sbb pe.. mlm leh lepak2 main intenet klau x der keje sangat,, de keje pn x la stress mcm siang, nape aku ckp siang stress.. siang wlau x der keje pn, kene wat ade keje gak, bos ramai kan.. pstu sumer bende nak kene jaga.. sampai kebersihan pn kene tgk..apa daa.. untung juta2.. upahla org cuci kan.. huhuhu.. insyaallah kalu aku nak cari keje lain, aku x nak la cari yg kene jaga org ni, baik keje yg jaga diri sdiri jer,, ye laa,, klau jd mcm aku, jaga 15 org,, ade 15 perangai yang aku nak jaga, klau ok x per gak sumer.. tp yg masuk air boleh tahan, yg muka nampak baik tp perangai mcm #^#%^$#!% pn ader.. huhuhu.. tp skrg aku ok la.. stedy keje, klau 4 taun lpas time mula2 keje.. balik keje je aku rasa happy giler.. tp sok pg time masuk keje je.. otomatik pala otak aku sakit..seyes x tpu..

nape aku pilih sweet talk sbgai heading nukilan aku ni.. first skali.. lagu ni sdap giler.. band the killers .. cari la.. gerenti layan.. secondly...bg aku kite kene slalu sweet talk trutama skali di alam keje spt aku.. cara nk ckp ngan bos, cara nk ckp ngan pekerja.. bkan ngan pompuan jer taww.. prinsip aku, api lwn la ngan air.. klau ssh sangat .. lempang jer.. hahaha

PMDS 2009

Assalamualaikum dan salam sejahtera. lama da x berupdate blog ni. sunyi sepi je kan blog ni.. tah ade ke idak org yg baca.. tp x pe.. jgn jdkan ia sebagai batu penghalang kepada kita untuk berkarya.. huhuhu.. ok lah.. aku nak citer pas raya plak.. huhuhu..setelah melalui hari raya yang menyeronokkan (*seronok sbb cuti panjang)..tibelah saat untuk aku menghadapi realiti kehidupan.. klau time raya tu aku leh lupakan trus pasal kerja2 kat kilang aku.. masuk je hari pertama.. perghhh.. mcm2 keje yg bertimbun2 dtg balik.. bila dah pikir pasal byk keje plak, secara otomatik aku akan terpikir .. " lama nyer aku keje kat kilang ni, pejam celik pejam celik dah 4 thn setengah dah aku keje.." da jd senior pn, kalu blajar dulu org panggil super duper wooper senior kot.. hehehe.. pastu mulalah terpikir nak cari keje lg besh.. tp ada ke keje yg sesuai lg , bila nk carik, leh ke bayar gaji aku yg x bape beso ni.. huhuhu.. pikir lama2 pn x guna kan sbb keje pn x siap lagi.. esok bos da mintak PMDS .. ( performance management development system kot nme dia) da x sabo nak bayar bonus untuk 2009 la tuh.. sape lah yg dpt gred outstanding @ super plak taun ni.. lumayan woo.. full bonus plus extra rm2k kot x pon rm3k plus full salary increment.. yg pasti bkn aku sbb aku nyer plet kereta b, bos2 aku byk plet d.. (gurau jer.. ) yg pasti ada ramai yg lebih berpotensi drpd aku dlm bab keje ni.. tp simpang malaikat 44 , jgn la dpt gred d.. nampak sangat bos x ske.. huhuhu.. k la aku nak sambung merapu aku nyer pmds tu.. nnt korg da keje , bru la korg tau seksanyer nk dpt bonus.. hehehe asalamualaikum...